lördag 12 februari 2011

Vad är regeln för kvinnor som bär skor med höga klackar?

 
Prisad vare Allah
Att bära skor med höga klackar är inte tillåtet eftersom det utsätter kvinnan för fara att ramla och vi är befallna i sharee´ah att undvika fara i allmän mening då Allah säger: 
"Och döda inte er själva" [al-Nisa’ 4:29] 
"och låt inte era egna händer medverka till er undergång" [al- Baqarah 2:195]  
Det får även kvinnor att se längre ut än vad dem egentligen är och att deras bakre del blir mer framträdande, och detta är en sorts villfarelse och visande av sina behag vilket de troende kvinnorna är förbjudna att gör då Allah säger: 
"och inte visa mera av sina behag än vad som [anständigtvis] kan vara synligt; låt dem därför fästa slöjan så att den täcker barmen. Och de skall inte låta sina behag skymta inför andra än sin make, sin fader, sin svärfader, sina söner, sin makes söner, sina bröder, sina brorssöner, sina systersöner, närstående kvinnor.." [al-Noor 24:31] Från Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah, Majallat al-Buhooth, 9/46. 
Dessutom gör det att kvinnan lutar sig framåt (maa’ilah ila al-amaam), så det är en chans att den varning där kvinnor inte får gå med en lockande gång (al-maa’ilaat al-mumilaat) riktas till dessa kvinnor också [i hadithen som säger att sådana kvinnor inte ens kommer känna lukten av paradiset från långt håll]. Det skadar även ryggen vilket är bevisat från läkarsynpunkt. Klacken gör även ljud som drar mäns uppmärksamhet och är lockande för dem. Vi ber Allah att hålla oss alla säkra och friska.   
Källa: Muslim.se 
Sen vill jag tacka en syster som skickade detta: 
486 – Abû Sa´îd al-Khudrî (radhiya Allâhu ´anh) berättade att Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade: ”Det fanns en kort kvinna bland israeliterna. Hon tillverkade två träben och brukade gå mellan två korta kvinnor. Dessutom tog hon på sig en guldring vars ringsten hon fyllde med ljuvligaste mysk. När hon gick förbi en samling, rörde hon på den så att doften kom ut.” Rapporterad av Ahmad i ”al-Musnad” (3/40).

Och Allah vet bäst!

1 kommentar:

  1. salam syster :) huvudorsaken till det är att det låter när man går och att detta i sin tur drar till sig uppmärksamhet.

    SvaraRadera